Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Οι καβαλάρηδες της εξέλιξης και το μέλλον του ανθρώπινου είδους

Μέσα από την ιστοσελίδα του Richard Dawkins (http://richarddawkins.net/) μπορεί κανείς να ανακαλύψει εκτός από τα νέα και τα ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης, και διάφορα ενδιαφέροντα video. Ένα από τα σημαντικότερα είναι μια δίωρη ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των: Richard Dawkins, Daniel Dennet, Sam Harris και Christopher Hitchens.

Θα την βρείτε χωρισμένη σε δύο μέρη και στο google video:
http://video.google.com/videoplay?docid=-869630813464694890
http://video.google.com/videoplay?docid=-225595257312538919

Αλλά και στο ίδιο το site του Dawkins:
http://richarddawkins.net/article,2025,THE-FOUR-HORSEMEN,Discussions-With-Richard-Dawkins-Episode-1-RDFRS

Νομίζω ότι η συζήτησή τους είναι άκρως ενδιαφέρουσα και κατά τη διάρκειά της και οι τέσσερίς τους αγγίζουν θέματα πολύ ουσιώδη για τη θέση της θρησκείας, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της από τον σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ένα από τα πιό βασικά ζητήματα που αναφέρονται, είναι και αυτό των υπερβολικών αντιδράσεων των θεϊστών προς υπεράσπιση της πίστης τους. Το ρήμα "θίγομαι" σε όλους του τους χρόνους εμφανίζεται συχνά σε συζητήσεις με τέτοιους ανθρώπους και οι τέσσερις καβαλάρηδες της εξέλιξης μοιράζονται τη γνώμη τους για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιες αντιδράσεις.

Παράλληλα, ένα εξαιρετικό ντοκυμανταίρ (συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να συνηθίσω τη λέξη αυτή γραμμένη με έψιλον) του BBC με τίτλο "A war on science" αναφέρεται στη σελίδα του Dawkins και νομίζω ότι αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς:

http://video.google.com/videoplay?docid=-6227704432876595996

Εκτός από τις αναφορές στη δίκη του Dover που ήταν και το έναυσμα για το ντοκυμανταίρ, γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση της δημιουργίας του 'κινήματος' του "Intelligent Design" και τους ανθώπους που ξεκίνησαν όλη αυτήν την ιστορία που μέχρι σήμερα στέκει προκλητικά κοντά στην επιστήμη στα μυαλά του κοινού.

Ελπίζω να σας φανούν ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: